Sortida: Vila comtal, Sta. Coloma de Queralt!

29 abril 2023 10:30 – 14:00
Categoria: Sortides

Visita guiada i personalitzada pel centre històric amb entrada al castell, església ... amb Isaura Solé, historiadora de l'art i doctora en Informació i Comunicació Tècnica documentalista i Rita Armejach, sòcia.

Us convidem a visitar Santa Coloma de Queralt, una vila plena d’història situada en terra de frontera al centre de la comarca natural de la Baixa Segarra. Durant quasi mil anys, Santa Coloma va ser la casa pairal de la noble família dels Queralt, primer en forma de baronia i després de comtat. Els Queralt constituïren una nissaga catalana de primer ordre, els antecedents de la qual s’han de buscar en la reconquesta de la zona. Passant per diferents branques familiars –els Gurb, els de Santa Coloma i els Timor–, els Queralt tingueren bones relacions d’amistat i vassallatge amb els reis catalans i s’emparentaren amb les branques més importants de la noblesa del temps: els Alemany de Cervelló, els Anglesola, els Pinós, els Rocabertí, els Perellós, etc.

Durant la visita resseguirem la història de la vila a través dels seus monuments i d’alguns dels seus protagonistes com Pere II “Cor de Roure” o Dalmau III, virrei de Catalunya. Descobrirem els principals edificis i indrets del poble com el Castell dels Comtes, on cal destacar la torre de l’homenatge, els cellers recentment restaurats o les pintures de la volta de l’escalinata principal; la plaça major, amb els seus balcons de ferro forjat; el call jueu; els portals principals de la muralla; creus de terme; l’església parroquial dedicada a Santa Maria, on podrem veure-hi el retaule gòtic d’alabastre de Sant Llorenç; Santa Maria de Bell-lloc, amb la seva magnífica portalada romànica i el sepulcre de Pere IV de Queralt i Francesca de Castellnou; i les Fonts dels Comtes, popularment conegudes com les Fonts de les Canelles, amb els safarejos públics i el punt d’inici del riu Gaià.

Un recorregut que us permetrà descobrir un indret ple de tresors i que amaga un patrimoni de gran interès vinculat a una de les nissagues més importants de Catalunya, els Queralt. Us hi esperem!

 

Arribada en cotxe particular. Es pot aparcar al passeig de la Muralla.
De 10.30 a 10.45h Punt de trobada a la plaça del Castell.
11h Començament de la visita guiada. Recorregut circular. Durada aproximada: 1,45h.
Aprox. 13.45h Dinar al restaurant L'Estrella.

 

santa maria del bell lloc
castell
castell
castell i torre
panoramica-de-sa-maria
mapaSANTACOLOMAQ

 

Associa't amb nosaltres

Gaudeix de descomptes en llibres i cursos. Rep a casa la revista Paratge i consulta els buidatges obtinguts pels nostres seminaris, grups de treball i socis

Top