Valoracions Diada de la Societat 2013
Coincidint, com sempre, amb la Jornada de Portes Obertes de l’Arxiu Nacional de Catalunya, vam celebrar la nostra “Diada de la Societat”, aquesta vegada dedicada al món de la gent de mar: “La Nostra Mar i la seva gent”, amb interessants conferències que ens van permetre endinsar-nos en el món de la pesca, el fenomen migratori anomenat “anar a fer les Amèriques” i les rutes marítimes de la Mediterrània..
Programa Diada 2013
L’EXPOSICIÓ: “La Nostra mar i la seva gent”
L’exposició es va situar de nou al vestíbul de l’Arxiu Nacional de Catalunya i es va poder comptar com ja hem apuntat en un altre apartat, amb la valuosa col·laboració de la Confraria de Pescadors de Barcelona, que ens va deixar des de xarxes, quadres amb les arts de pesca típiques del litoral català i utensilis diversos emprats en els vaixells. També es van exposar una bona quantitat de llibres especialitzats de tots els temes tractats, treballs i objectes de famílies d’”indianus” cedits per diversos socis; mapes de les principals rutes comercials, etc…(Com ja hem fet en altres ocasions, hem d’agrair la valuosa col·laboració del Departament de Drets d’Autor d’Edicions 62, per permetre’ns reproduir imatges del llibre de Carles Barral, “Catalunya des del Mar”)
Andrea Rovira i Bordonau en va ser la comissària i Àngels Espert i Clanxet va tenir cura del disseny i el muntatge.
Conferències
“La pesca a la costa catalana. Exemple: la Confraria de pescadors de Barcelona”.- José-Manuel Juárez Juárez, Patró Major de la confraria es va mostrar molt honorat de poder parlar davant dels nostres socis sobre els problemes, dificultats i la duresa del seu treball, al·legant que mai fins aleshores ningú havia comptat amb ells per dedicar una jornada a la gent de mar. A més de venir a impartir la conferència, la Confraria també va col·laborar deixant-nos una gran quantitat d’objectes per l’exposició
“El paisatge humà de la Pesca Catalana”.- Alfons Garrido i Escobar, Dr. en Història, Documentalista i Investigador del Museu de la Pesca de Palamós, va tractar el tema del món de la pesca des de la visió més social i familiar
“Els “americanus” a través de la documentación dels arxius. Exemple: Sitges”.- Xavier Miret i Mestre, arxiver de l’Arxiu Històric de Sitges, va parlar del tema de l’emigració a través de la documentació que es troba als arxius, tema del qual en té un gran coneixement donada l’importància d’aquest municipi del Garraf en quan a les onades migratòries d’anada i tornada de població a Amèrica.
"Rutes marítimes: Barcelona i la Mediterrània a l’Edat Mitjana”.- Ja a la tarda i per tancar les conferències de la “Diada”, el nostre President, Juan-José Cortés i García, historiador i Màster en Història Medieval, ens va parlar de les diverses i múltiples rutes que es van establir a la Mediterrània al llarg de l’Edat Mitjana i dels intercanvis tan comercials com culturals que això va comportar.
Tallers Infantils
Com ja va sent habitual des de fa uns quants anys, durant tota la “Diada” va estar obert un taller d’activitats perquè els més petits poguessin estar entretinguts mentre pares i avis gaudien de les conferències. Es va cuidar de tota l’organització Andrea Rovira i Bordonau, que va ser recolzada per Sílvia Crespo i Espert i Jordi Sunyer i Gomà.
IV Concurs Literari Sant Jordi
Com a cloenda de les activitats de la “Diada”, apart del pica-pica i la copa de cava, es van entregar els premis del Concurs Literari “Sant Jordi”, amb dos accèssits en categoria d’adults, un primer premi en categoria infantil i un premi en categoria dibuix pels més petits. (Podeu trobar tots els premis publicats al “Butlletí” núm.16 de la SCGHSVN)