Aquest és el subprojecte que va lligat amb el Monumenta Genealogica Cataloniae però circumscrit al món de les masies en l'entesa més general que pot constituir tota una sèrie de recull d'arbres publicats en llibres o articles sobre masies de la Catalunya Vella, en general. Al mateix temps recollirà els treballs publicats o inèdits que socis i no socis puguin aportar per a engrossir el corpus masial. Al mateix temps es recollirà la bibliografia escrita i gràfica existent sobre el món de les masies com també els fons fotogràfics que se serven en diferents arxius o entitats que mantenen fons d'aquesta tipologia. El projecte es podrà constituir en una base de dades que el GDS pot contribuir a estructurar-les i de transferir-les a fitxers GEDCOM parcials o totals. La informàtica, també Internet, és el suport fonamental per a desenvolupar el projecte.

A Internet podem trobar portals o setis genealògics en el nostre país com ara www.portalgironi.cat o www.bohigas.com en l'apartat Genealogia i un subapartat www.bohigas.com/Pairals/Index.htm de masos, masies i cases pairals tot circumscrit a la diòcesi de Girona. L'associació d'història rural de les comarques gironines (AHRCG) www.ddgi.cat/historiarural contribueix en diversos estudis i publicacions a l'àmbit rural i una de les publicacions més faents és l'edició de 127 genealogies de Fernando Viader i Gustà (A.C.S.), que fou soci de la SCGHSVN, que és una primera part. En el terreny particular, en publicació escrita o a Internet, el genealogista Esteve Canyameres i Ramoneda ha treballat i treballa principalment en el Vallès on ha donat fruit en diverses publicacions, mentre que Ramon Rovira i Tubella, genealogista, manté des de 1997 la pàgina www.gelida.org on publica arbres resumits de les masies de Gelida i el seu entorn; alhora també hi ha una atenció als arbres genealògics d'arreu de Catalunya tret de publicacions d'elaboració pròpia o d'altri. Evidentment que hi ha altres genealogistes o historiadors que també han fet incursió al món de les masies que enunciar-los ara podríem patir oblits involuntaris.

Tot aquests inicis segurament no són isolats sinó que són punts de partida diferents però amb objectius coincidents i que poden servir per a desenvolupar el projecte de les cases pairals que vol impulsar la SCGHSVN.

Molts genealogistes catalans o forans es troben que en diverses branques dels seus avantpassats procedeixen dels hereus de les masies, bé actualment o bé secularment. Hem d'entendre que moltes poblacions de Catalunya l'hàbitat era dispers fins a la segona meitat del s. XVIII. Això ens comporta la idea que les arrels de molts catalans era rural del segle XVIII fins al segle XI, segle on s'institueix la figura de l'hereu (o pubilla). Hem d'entendre que moltes d'aquestes famílies són, o sigui els hereus, presents fins l'actualitat, però potser no circumscrites al món estrictament agrari.

El món de les masies sempre s'ha divulgat des de l'aspecte arquitectònic en general però poc en els aspectes genealògics, tret, és clar, de les referències parcials esmentades anteriorment. La SCGHSVN pot assumir d'obrir i ampliar la via genealògica per a crear la part del Monumenta Genealogica Cataloniae: Les Cases Pairals.

Altres webs

http://www.historialocalclub.blogspot.com 

X

SECCIÓ EXCLUSIVA PER SOCIS

Aquesta secció només és acccessible per als Socis de la SCGHSVN.

Si ets soci i vols obtenir les claus escriu-nos un e-mail a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Arbres

Bibliografia general sobre masies

Associa't amb nosaltres

Gaudeix de descomptes en llibres i cursos. Rep a casa la revista Paratge i consulta els buidatges obtinguts pels nostres seminaris, grups de treball i socis

Top